YOUR PARTNER TO KNOWLEDGE

   

English

 

diagnoza rulmentilor

DIGITLINE

Produse

Software

Analizoare de sunete și vibrații

Analizoare parametri electrici și vibrații

Standuri de testare

Economizoare de energie

Echipamente de automatizare

Aplicații

Analiză spectrală

Echilibrarea la turație joasă de rezonanță

Echilibrarea prin metoda coeficienților de influență

Diagnoza turbinelor cu aburi

Testarea paletelor

Testarea turbomotoarelor

Analiza circularității

Diagnoza rulmenților

Diagnoza reductoarelor

Analiza parametrilor electrici

Măsurarea flickerului

 

 

Diagnoza rulmenților

Una din metodele cele mai utilizate pentru diagnoza rulmentilor este anveloparea. Aceasta tehnica se bazeaza pe particularitatile constructive ale rulmentilor si evidentiaza prezenta socurilor si frecarilor inca din faza incipienta a defectelor.

 

Vibratiile carcasei lagarelor

Carcasa lagarelor poate vibra din mai multe cauze: dezechilibre, dezalinieri, socuri, etc. Spre deosebire de celelalte surse de vibratii, ca urmare a vitezei mari de variatie a fortelor, socurile pot excita carcasa lagarelor pe frecventa de rezonanta a acesteia.

De interes in diagnoza rulmentilor este frecventa de aparitie si amplitudinea acestor oscilatii.

Desi frecventa de rezonanta se manifesta intr-o banda relativ ingusta, procesul de modulare in amplitudine datorat prezentei socurilor si variatiei conditiilor de transmitere, impune analiza intr-o banda mai larga, centrata pe frecventa de rezonanta.

Cresterea benzii de analiza este insa deseori limitata de existenta semnalelor de frecventa inalta care se suprapun peste aceasta banda.

 

Frecventele de defect

Frecventele de aparitie a socurilor datorate defectelor de rulment se numesc frecvente de defect. Acestea depind de turatie si de geometria rulmentului. Considerandu-se turatia cunoscuta, rezulta o relatie directa intre frecventa de defect masurata si tipul de defect al rulmentului.

 

Anveloparea

Anvelopa semnalului de vibratii este un semnal de joasa frecventa care urmareste varfurile semnalului de intrare redresat.

In spectrul de frecventa al anvelopei se regasesc componente cu frecventa egala cu rata de aparitie a impacturilor si cu amplitudinea proportionala cu energia acestora.

Principalele etape ale analizei anvelopei vibratiilor sunt:

  • Filtrarea

  • Anveloparea

  • Decimarea

  • Analiza spectrala

 

Diagnoza rulmentilor cu DSA500

Viteza de achizitie de 100 kS/s/ch, rezolutia de 24 biti si bufferul de analiza de 524288 esantioane, confera analizorului DSA 500 caracteristicile necesare unei diagnoze de mare acuratete.

Functia Bearing Diagnosis monitorizeaza o serie de parametri ai formelor de unda si spectrelor de frecventa specifici diagnozei rulmentilor.

Frecventele de defect sunt calculate din datele de intrare referitoare la geometria rulmentului sau sunt incarcate dintr-o baza de date configurabila de catre utilizator.

Sunt disponibile cursoare pentru identificarea frecventelor de defect, armonicelor acestora si defectelor combinate.

Semnalul de vibratii poate fi prelucrat simultan pe mai multe canale, in scopul monitorizarii atat a starii generale a masinii (vibratii globale, defecte de dezechilibru si dezaliniere) cat si a starii unuia sau mai multor rulmenti.

Analiza poate fi efectuata in domeniul frecventa pentru regimurile de turatie constanta sau in domeniul ordin armonic pentru regimurile tranzitorii.

Semnalul de vibratii contine, pe langa zgomotul specific defectului de rulment, o serie de semnale cu diferite surse: dezechilibru, dezaliniere, angrenare, zgomote de frecventa inalta.

Filtrarea trece banda cu filtre FIR elimina aceste componente, pastrand nealterata pozitia si amplitudinea componentelor corespunzatoare defectului de rulment.

 

Analiza spectrala a semnalului de intrare si a semnalului filtrat conduce la evaluarea globala a starii utilajului si a rulmentului precum si la optimizarea filtrului utilizat.

Spectrul de frecventa al anvelopei indica tipul de defect si gravitatea acestuia.

 

Operatia de anvelopare este eficienta in conditiile in care semnalul defectului de rulment este centrat cat mai bine pe valoarea de zero. Prezenta in banda de rezonanta a unui semnal perturbator, poate deplasa pe verticala semnalul de defect, astfel incat acesta sa nu mai treaca prin valoarea de zero.

 

Prezenta in banda de rezonanta a unui semnal perturbator face ca spectrul de frecvente al anvelopei sa nu contina componentele proprii defectului de rulment.

 

Filtrarea trece banda multipla permite pastrarea unei benzi largite de analiza, prin selectia acelor benzi care nu sunt afectate de semnalele nedorite.

Semnalul obtinut este disponibil atat pentru analiza anvelopei cat si pentru analiza formei de unda.

 

Pastrarea energiei defectului de rulment, prin utilizarea filtrului trece banda multipla, permite identificarea acestuia in spectrul anvelopei inca din faza incipienta.

 

Rezolutia in frecventa este un factor important pentru identificarea defectelor de rulment si pentru determinarea cat mai exacta a caracteristicilor functionale si constructive ale acestuia.

Prin intermediul operatiei de decimare si analiziei spectrale cu un numar de 262144 linii, DSA 500 asigura o rezolutie de ordinul milihertzilor in conditiile in care domeniul de frecventa este de zeci de kiloherti.

 

Parametrii corespunzatori semnalului de intrare, semnalului filtrat si anvelopei, sunt inregistrati in format propriu, Excel sau Access in scopul analizei evolutiei in timp si identificarii solutiilor optime de interventie si mentenanta.

 

Monitorizarea in retea a starii masinilor

DSA 401 ofera posibilitatea monitorizarii in retea, wireless sau cablata, a mai multor masini. Datele achizitionate cu mare viteza sunt transmise sitemului de analiza in scopul unei diagnoze complete si de mare acuratete.

 

Download prezentare pdf

DIGITLINE AUTOMATIZARI SRL

home | companie | produse | servicii | download | contact